Hiilensidontaprojekti

HIILI+ ja hiilinielumittaukset Marjaniemessä

Kaupungit ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen lähteitä, mutta urbaanit viheralueet, kuten Marjaniemi, voivat mahdollisesti vähentää kaupunkien kokonaispäästöjä. Globaalin kaupungistumisen takia tulevaisuudessa näiden viheralueiden rooli niin viihtyvyyden kuin ilmaston kannalta tulee korostumaan entisestään. Tästä johtuen Helsingin yliopiston ilmakehätieteiden keskus (INAR) tutkii urbaanien viheralueiden kokonaisvaltaista vaikutusta ilmastoon. Yksi mittauspaikoista on Marjaniemen siirtolapuutarha. Helsingissä siirtolapuutarhoja on yhdeksän ja ne kattavat noin 4 % kaikista viheralueista Helsingissä. 

Marjaniemen siirtolapuutarhassa on mitattu hiilidioksidivuota pyörrekovarianssimenetelmällä (Eddy Covariance) kesäkuusta 2023 lähtien. Lisäksi Marjaniemessä aloitettiin pienhiukkasten muodostumisen mittaaminen Cluster Ion Counter (CIC)-laitteella elokuussa 2024. Lisäksi mitataan  ilman lämpötilaa ja kosteutta sekä maaperän lämpötilaa ja kosteutta eri syvyyksiltä. 

Aina kun kasvit yhteyttävät ne päästävät ilmaan  myös hiilivetyjä, jotka ilmakehässä reagoivat otsonin ja hydroksyyliradikaalin (OH) kanssa muodostaen hyvin alhaisen höyrynpaineen yhdisteitä. Nämä yhdisteet muodostavat ilmakehässä pienhiukkasia. Ilman pienhiukkasia ei ole pilvipisaroita eikä sadetta. Pienhiukkaset ja pilvet viilentävät ilmastoa, koska ne heijastavat auringon säteilyä takaisin avaruuteen. 

Marjaniemen siirtolapuutarha on ainoa siirtolapuutarha maailmassa, jossa mitataan sekä hiilinielua että pienhiukkasten muodostumista. Alustavien tulosten mukaan Marjaniemi on hiililähde, tosin huomattavasti pienempi kuin keskikaupunki. Toisaalta Marjaniemi  tuottaa  runsaasti pienhiukkasia, joten kokonaisvaikutus on ilmaston kannalta positiivinen.

Helsingin yliopiston on tarkoitus jatkaa mittauksia Marjaniemessä pitkään. Muuttuvassa ilmastossa on tärkeää tietää, miten erilaiset hiilinielut ja pienhiukkastuotanto kehittyvät. Tälle sivulle lisätään tutkimustuloksia ja uutta tietoa kun sitä valmistuu.

Marjaniemi on myös yksi Business Finlandin ja kumppanuusyritysten rahoittaman HIILI+ (CARBON+) hankkeen tutkimuskohteista. Tutkimushanke pyrkii lisäämään ymmärrystä maatalouden ilmastovaikutuksista. Hankkeessa tutkitaan myös eri viljelykasvien kokonaisvaikutusta ilmastoon. 

CARBON+ hanke on osa Valion Food 2.0 -ohjelmaa, joka pyrkii rakentamaan kiertotalouteen perustuvaa tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Teollisuuskumppaneita hankkeessa ovat elintarvikeyritykset Valio, Atria, HK Foods ja Fazer, teknologiayritykset Gasmet, Airmodus, Megasense ja Airel sekä Climate Analytics Finland. Tutkimuskumppaneita Helsingin yliopiston vetämässä hankkeessa ovat myös Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos.

Dataa Marjaniemestä on nähtävillä: 

https://www.atm.helsinki.fi/marjaniemen_hiilinielu/

https://www.atm.helsinki.fi/marjaniemen_hiilinielu/?page_id=30

Lue pihojen hiilen sidonnan ja varastoinnin parantamisesta:

https://cocarbon.fi/wp-content/uploads/2023/08/Kotipihan-Hiilikortisto.pdf
 

Lisätietoja: markku.kulmala@helsinki.fi
 

Kuva mittausmastosta. Pyörrekovarianssimenetelmän peruslaite 3-D tuulianemometri näkyy maston huipussa. Laite mittaa tuulen nopeutta 10 kertaa sekunnissa kolmeulotteisesti.