Puun poltto
Puun puhdas poltto
Noin puolet Suomen suorista pienhiukkaspäästöistä on peräisin kotitalouksien puunpoltosta. Huonosti palava materiaali ja roskien poltto tuottavat paljon päästöjä sekä nokeavat tulisijaa ja hormeja.
Pesään aina puhdasta ja kuivaa puuta
Polttopuu tulisi aina olla käsittelemätöntä luonnonpuuta. Maalattu, kyllästetty tai muulla tavalla käsitelty puu ei kuulu tulisijaan. Palaessaan nämä materiaalit vapauttavat vaarallisia yhdisteitä, kuten raskasmetalleja ja myrkyllisiä kaasuja, jotka ovat haitallisia niin ympäristölle kuin terveydellekin. Myös roskien poltto tulisijassa on huono idea, sillä muovit ja muut synteettiset materiaalit tuottavat palaessaan erittäin myrkyllisiä aineita, kuten dioksiineja ja furaaneja.
Kostean puun polttaminen ei ole energiatehokasta, sillä suuri osa sen energiasta kuluu veden höyrystämiseen. Tämä heikentää lämmitystehoa, lisää päästöjä ja käy siten myös kalliiksi.
Kuiva puu on helppo tunnistaa; kun kopautat kaksi kuivaa klapia yhteen, niiden ääni on terävä ja kilisevä. Märkä puu puolestaan kuulostaa vaimealta ja tuottaa paljon savua palaessaan.
Miksi sytyttää päältä päin
Puun polton kriittisin vaihe päästöjen kannalta on syttyminen ja palamisen alkuvaihe. Sytyttämällä oikein voit siis helposti vaikuttaa poltosta aiheutuvien päästöjen määrään. Päältä sytytettäessä haitalliset savukaasut palavat, eivätkä pääse piippuun ja sitä kautta ympäristöön. Jos pilkkeitä kuumennetaan sytykkeillä altapäin, puut kyllä kaasuuntuvat, mutta osa kaasuista pääsee karkaamaan palamattomana ilmaan. Tämä tuottaa runsaasti päästöjä. Päältä sytyttäminen on paras tapa lähes kaikissa tulisijoissa. Viisainta on kuitenkin noudattaa aina tulisijan valmistajan antamia ohjeita.
Muista nuohous ja palo- & häkähälyttimet!
Muista tilata nuohooja säännöllisesti. Vapaa-ajan asunnoissa savuhormit pitää nuohota kolmen vuoden välein.
Mökin kevätkunnostuksen yhteydessä on syytä tarkastaa myös palovaroittimien kunto ja määrä. Yksi palovaroitin mökkiä kohden ei välttämättä riitä, jos tila on jaettu esim ovella tai käytössä on kaksi kerrosta. Erityisen tärkeä palohälytin on nukkumatilojen luona, mahdollisimman korkealla uloskäynnin luona.
Häkää (hiilimonoksidia) muodostuu aina tulisijan palaessa, mutta sen määrä voi kasvaa vaaralliseksi, jos tuli ei saa riittävästi happea. Mitä kosteampaa puu on, sitä enemmän häkää muodostuu. Häkähälytin havaitsee ilmasta vain hajuttoman ja mauttoman, mutta tappavan hiilimonoksidin. Sen lisäksi tarvitaan siis aina myös palovaroitin. Häkävaroitin kannattaa asettaa huoneeseen, jossa on tulisija tukesin ohjeiden mukaisesti.
Palovaroittimet toimivat keskimäärin 7-10 vuotta, Häkävaroittimen tunnistin toimii tavallisesti vain 3–5 vuotta, eli laite pitää vaihtaa usein. Huolehdithan myös aina, että nukkumatilassa on hätäpoistumistie!
Näin poltat puhtaasti ja taloudellisesti
● Varmista, että savupellit ovat auki, tuhkat poistettu ja arina puhdas.
● Lado puut vaakatasoon tuohipuoli alaspäin: isot puut alle, pienet puut päälle ja ylimmäksi sytykkeet. Jätä vapaaksi puolet tulipesästä.
● Sytytä tuli aina päältä, jollei tulisijan ohjeissa muuta sanota.
● Aloita kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen varovasti ja hitaasti.
● Huolehdi riittävästä korvausilmasta. Avaa vaikka ikkuna hetkeksi.
● Kun ilmaa tulee sopivasti, tuli palaa kirkkaasti ja tasaisesti. Säädä tarvittaessa paloilman määrää.
● Savupiipusta tulevan savun pitää muuttua sytytysvaiheen jälkeen vaaleaksi ja heikosti näkyväksi.
● Sytytä pienellä määrällä polttopuita. Lisää puut vähitellen pienissä erissä 1-2 kertaa lämmityksen aikana.
● Älä kohenna tulta tarpeettomasti palamisen aikana.
● Sulje pellit vasta, kun hiillos on varmasti palanut loppuun.
● Poista tuhkat säännöllisesti palamattomasta aineesta tehtyyn kannelliseen astiaan. Tuhka saattaa olla kuumaa vielä vuorokausien ajan.
MITÄ VOI POLTTAA TAKASSA
KYLLÄ | EI |
● Kuivaa ja puhdasta puuta ● Pieniä määriä sytykettä
| ● Pahvitölkkejä ● Roskia ● Kosteaa puuta ● Pinnoitettua, maalattua tai kyllästettyä puuta ● Lattialaminaatteja, lastulevyä, vaneria tms
|
Lähteitä ja lisätietoa
● https://www.hsy.fi/poltapuhtaasti/
● https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/pelastustoimen-laitteet/hakavaroittimet