Vesi-asiat
Vesien käsittely palstalla
Veden käytössä ja käsittelyssä tulee ottaa huomioon voimassa olevat ympäristölait ja asetukset, viranomaismääräykset ja palstan olosuhteet. Mökkiläisten käytössä on vesiverkosta tuleva kesävesi ja sadevesi. Sadevettä kannattaa kerätä kasvien kasteluun.
Kastele mieluummin kerran viikossa perusteellisesti kuin joka päivä pinnallisesti. Keskipäivällä ei pidä kastella, koska silloin vettä haihtuu eniten. Ilta on paras kasvien kasteluaika. Katetta käyttämällä voidaan vähentää veden haihtumista.
Jätevedet
Jätevedet käsitellään siellä missä ne syntyvät. Jos mökkiin ei tule paineellista vettä, jätevesien käsittelylle ei ole annettu erillisiä puhdistusvaatimuksia. Oletuksena on, että tällöin veden käyttö on vähäistä. Vähäiset pesuvesimäärät voidaan omalla mökkipalstalla imeyttää esim. imeytyskaivon tai kivi/sorapesän kautta maaperään.
Mökillä tehtäviin pesuihin kannattaa käyttää ympäristöystävällistä pesuainetta, jolloin voit kaataa jäteveden kompostiin tai kasveille. Vähäisiäkään pesuvesimääriä ei saa johtaa suoraan ojaan tai puroon puhdistamattomana. Runsaat määrät jätevettä ns. harmaavedet on johdettava imeytyskaivoon, johon laitetaan suodatusmateriaalia. Suodatusrakeet vaihdetaan vuosittain. Käytetyt suodatusrakeet voi laittaa kompostiin tai laittaa suoraan kasvimaalle.
Markkinoilla on myynnissä monen kokoisia ja hintaisia harmaavesisuodattimia. Googlettamalla löydät varmasti omalle mökillesi sopivimman mallin ja saat kauppiaalta hyvää lisätietoa sen toiminnasta, ominaisuuksista ja asentamisesta nimenomaan siirtolapuutarhamökin tarpeita ajatellen.
Siirtolapuutarhamökkeihin ei saa asentaa astian- tai pyykinpesukoneita, paitsi pöytämallinen minitiskikone ilman vesiliitäntää. Mökkiläisille tarkoitettu, poleteilla toimiva pyykinpesukone ja silitysvälineet löytyvät huoltorakennuksen pesutuvasta. Poletteja voi ostaa sunnuntaisin kerhotalolta. Siirtolapuutarhan huoltorakennuksessa on myös yleiseen käyttöön tarkoitettuja suihkuja naisille ja miehille.
Puutarha-alueella on käytössä viisi vesi-WC:tä. Lisäksi huoltorakennuksessa on myös yksi inva-WC. Vesi-WC:t löytyvät huoltorakennuksesta, Tulisuontien parkkipaikalta, pääportilta, kerhotalolta sekä Saunatieltä. Saunalla on oma vesi-WC.
Huoltorakennus on kytketty kaupungin vesijohtoverkkoon. Inva-WC on auki ympäri vuoden. Sieltä voi hakea vettä kesäveden ollessa pois kytkettynä.
Mökillä saa olla myös kompostoiva PuuCee. Markkinoilla on monenlaisia malleja. Erotteleva kuivakäymälä erityisesti pienissä tiloissa on käytännöllinen ratkaisu. Siinä virtsa kerätään erilliseen säiliöön ja laimennettuna se on mitä oivallisinta esim. kukkien- tai nurmikon kasteluun. Laimennettu virtsa on hyvää lannoitetta. Sitä voi käyttää myös alkukeväästä kompostin herätteenä. Kemiallisia WC:tä ei mökeissä saa olla.